13 januari 2012

De ramp met de Costa Concordia.
Wie weet het niet meer? Zo’n “niet te geloven” en “dat zo iets in deze tijd kan gebeuren” ramp. Met zoveel technische snufjes uitgerust cruise schip. Maar dan blijkt dat zelfs een mens deze vreselijke ramp kan laten gebeuren.
De Nederlandse tv was er vol van. En dan wil je het ook allemaal weten. Zijn er Nederlanders omgekomen? En de verhalen van de overlevenden? Ja, zelfs een bekende Nederlander Justine Pelmelay was aan boord. We worden “rampen-tv-toerist”. We willen ons identificeren om te begrijpen hoe iedereen zich voelt die zich in de situatie bevonden. En stilletjes zijn we blij dat wij het niet waren.
Een jaar na dato wordt er een bijeenkomst gehouden en is er op National Geographic een reconstructiereportage te zien. Ik kan het niet zien want ik kan het kanaal niet ontvangen.
Terwijl ik op internet naar informatie zoek stuit ik op een artikeltje van het Algemeen Dagblad gedateerd op 22 januari 2012.
“Een van de 12 lijken die zijn gevonden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, was mogelijk een verstekeling. Het gaat om een Hongaarse vrouw die op geen enkele lijst van passagiers of bemanningsleden voorkomt. Duikers hebben vandaag het lichaam van de vrouw gevonden in het wrak van het cruiseschip Costa Concordia. Het lijk lag op dek zeven, ongeveer 10 meter onder water. De vrouw droeg een reddingsvest…”
Ik wil het ook weten. Waarom ging zij mee als verstekeling? Was zij de vriendin van één van de bemanningsleden, de enige andere Hongaar, die ook overleden is? Een stille geheime liefde die zo abrupt moest eindigen. Heeft ze op hem gewacht? Met dat reddingsvest aan zou ze zich dan aan hem vast klampen en zouden ze samen proberen te overleven? Hoe waren haar laatste uren? Waarom heeft ze het niet gered?
En haar familieleden? Wisten zij dat ze mee was?
De rederij heeft behoorlijke bedragen moeten betalen aan de nabestaanden van de passagiers. Wie heeft wat ontvangen voor haar? Niemand? Want ze stond niet genoteerd als passagier…
Wat is jouw verhaal onbekende verstekeling?
Je bent in mijn gedachten vandaag.

13 januari 2013 | Reageren niet mogelijk

Reageren is niet mogelijk.